fbpx

Guldvinnare i fönsterputs SM

 In Allmänna nyheter

För fjärde gången kammade Putsas vd Mikael Olsson SM-guld i fönsterputs.

En seger som egentligen inte skulle ha blivit av.

– Jag har aldrig blivit så tacksam för en vinst. Jag blev till och med lite rörd. Det var ju något som jag fick, tack vare att någon engagerade sig för att jag skulle vara med, säger Mikael.

 

I mitten av oktober gick Fönsterputs SM av stapeln i Jönköping, som arrangeras av branschtidningen RENT. Tävlingen som hålls med ett eller ett par års mellanrum hade i år närmare femtio deltagare som putsade för guldet.

Med på plats var Putsas vd och ägare Mikael Olsson, som varit med i tävlingen fem gånger tidigare och som denna gång bara skulle vara med som åskådare och heja på sina anställda som skulle medverka i tävlingen.

– Jag hade tänkt att jag skulle sluta tävla men när en kille från ett annat företag, som ofta ligger på topp i tävlingarna, ändrade sig och skulle vara med så frågade arrangören mig också. Jag var först osäker eftersom jag inte hade tränat men helt plötsligt kom arrangören och sa att han anmält mig. Det blev väldigt spontant, vilket jag tror gynnade mig. Många som tävlar har sin bästa tid i i kvalet och när finalen sedan kommer blir de nervösa. Jag förlorade inte så mycket tid mellan kvalet och i finalen. Jag var mer avslappnad och kunde göra det som en rolig grej, säger Mikael.

 

 

Gemensamma träningskvällar

Under tävlingen fick deltagarna blötlägga fönstren med en så kallad påblötare eller tvättpäls, ett verktyg som man normalt använder med vatten för att gnugga bort smuts. Därefter fick de dra av dem med en fönsterskrapa. Momenten upprepades på tre olika fönster och bakom varje fönster satt en domare.

–  Är du inte en duktig fönsterputsare kan du inte vinna fönsterputs-SM. Det handlar om att få ett bra resultat på så kort tid som möjligt och det är lite så det är i verkligheten också inom vårt jobb. Däremot finns det många bra fönsterputsare som inte skulle vinna just för att de inte tränat på tekniken, menar Mikael.

Alla deltagare fick två kvalförsök, varav de tio bästa gick vidare till finalen.

– Normalt är man väldigt nervös och spänd efter finalomgången, då alla deltagare får vänta 1,5 timme på resultatet men nu var jag väldigt lugn då jag inte hade några ambitioner att vinna.

Från Putsa har de medverkat i tävlingarna sedan 2011 och i år var de totalt sex deltagare. Förutom Mikael medverkade även Petter, Magnus, Andreas, Tom och Andreas.

Magnus som tävlat tidigare hade gått in för att vinna guldet.

– Jag har vunnit både brons och silver tidigare år så i år gick jag självklart för guldet, men fick nöja mig med nionde placering. Hela grejen är kul, så jag kommer ställa upp igen. Det är kul att träffa andra i branschen och att få umgås med Putsa utanför jobbet, menar Magnus.

Det var andra inom företaget som medverkade för första gången och som redan planerat att medverka på nästa års tävling.

– Jag hade inte tränat så mycket och det var första gången jag medverkade men det var kul att testa på det. Nästa år går jag för en finalplats, med mer träning innan. Känslan kring tävlingen är mycket gemenskap, även om det är konkurrenter så är det en skön känsla att bara vara där, det gött häng med härliga människor, säger Andreas Gustafsson.

 

 

Gemensamma träningskvällar

Inom företaget finns en grupp som arrangerar gemensamma träningskvällar för anställda som ska ställa upp i tävlingen.

– Vi har gjort en kopia av tävlingsfönstret som de har tränat på samtidigt som de har gett varandra tips. Jag har inte varit aktiv i detta i år eftersom tanken var att jag bara skulle dit och titta men alla är oerhört stöttande mot varandra. Man tävlar ihop som lag även om det är en individuell tävling.

Det märks att det råder en varm känsla mellan kollegorna och att tävlingarna är något de anställda ser fram emot.

– Mitt mål var att komma topp 3 i år men jag kom på 14:e plats, så det känns naturligtvis tråkigt men jag kommer köra igen nästa år. Det är kul att vi på Putsa får umgås, träffa leverantörer på mässan och även andra aktörer som vi kan byta erfarenheter med. Det är väldigt nyttigt att vara där, inte bara för tävlingen utan även för andra syften, säger Tom.

 

 

Lång erfarenhet

Mikael har en minst sagt lång erfarenhet av att putsa fönster. För 45 år sedan började han sommarjobba hos sin pappa som hade fönsterputsfirma. Efter några år, närmare bestämt 1983 tyckte han att han var tillräckligt fullärd för att starta eget. Därefter slog han sig samman med en kompanjon och startade städfirma. Efter ytterligare några år sålde de städfirman och Mikael startade Putsa som idag har 45 anställda och har sitt huvudkontor i Alingsås men är verksamma från Lidköping ända ner till Varberg.

Mikael som redan innan sitt fjärde guld hade tänkt sluta tävla går fortfarande i samma tankebanor, samtidigt som han inte stänger dörren helt.

– Man ska aldrig säga aldrig men jag har inte planerat att vara med i någon mer tävling, då jag tänker att det är bra att avsluta efter fyra guld.

Dock ryktas det om en landslagskamp mot Norge som det skulle vara intressant att vara med i, avslutar Mikael.