fbpx

Putsa ställer upp med sitt starkaste lag hittills i fönsterputs-SM!

 In Allmänna nyheter

Vartannat år hålls fönsterputs-SM där många duktiga professionella fönsterputsare från olika företag runt om i landet är med och deltar. Normalt sett är det ett 30-tal fönsterputsare som ställer upp och det gäller att kombinera snabbhet och noggrannhet för att ta hem SM-titeln.

Kombination av snabbhet och resultat

Själva tävlingen går till så att man på tid putsar tre fönster och den som gör det snabbast vinner. Varje misstag ger dock ett tidstillägg, så om du till exempel missar att blöta ned en del av rutan, om du missar att torka av vatten på något ställe eller har någon annan miss, då straffar sig detta tidsmässigt och på så vis blir tävlingen en kombination av snabbhet och resultat. Putsa har prenumererat på SM-titeln och har genom Mikael Olsson (ägare och VD) vunnit de tre senaste gångerna.

Fritt inträde för åskådare

Den 3:e oktober är det alltså dags för årets SM i fönsterputs! Tävlingen går av stapeln på Kistamässan i Stockholm under mässan CLEAN & Facility och det är fritt inträde för den som önskar komma och heja på sina favoritfönsterputsare.

Team Putsa

Från Putsa åker vi upp till Stockholm med ett starkt och motiverat lag och hoppas förstås på att kunna försvara vår titel. Vid tidigare SM har vi inte förberett oss något speciellt, utan var och en har tränat lite på sitt håll och så har vi åkt upp ett par personer tillsammans och tävlat. I år har vi bestämt oss för att satsa på fönsterputs-SM och göra det till ett kul event. Nu kommer vi åka upp med fönsterputsare från alla Putsas enheter. Från Alingsås, där vi är flest fönsterputsare som jobbar så åker vi med tre fönsterputsare, och från övriga orter har vi en representant från respektive enhet, så det blir kul att se både hur vi hävdar oss både mot varandra och mot alla andra fönsterputsare. Vi börjar smygträna lite redan nu i sommar, och du kommer att kunna följa oss och vår framfart inför SM här och på våra sociala medier.

Detta är Putsas team till fönsterputs-SM:

Mikael Olsson – Putsa Sweden

Trefaldig och regerande svensk mästare i fönsterputs. Är ägare och VD på Putsa och har putsat fönster sedan han var 16 år.
Hur ser din uppladdning ut inför fönsterputs-SM?

– Just nu handlar det mest om praktiska detaljer, boende, tåg, att alla får reda på när de ska åka. Så min egen uppladdning inför tävlingen har inte riktigt kommit igång ännu. Men nu har Tom (arbetsledare i Alingsås) kommit tillbaka från semestern, så vi ska väl börja planera lite nu för hur vi ska träna. Om vi ska sätta upp några speciella tävlingsfönster att träna på och sådär. Sedan gäller det ju att vi regelbundet tränar på “SM-tekniken” inför fönsterputs-SM.

Har du någon strategi på hur du ska göra för att lyckas i SM?

– Vara noggrann och snabb..hahaha. Det är ju det hela tävlingen går ut på. Det finns ju alltid ett mått av nervositet när man ska stå och tävla framför folk som tittar.. det är då det handlar om att kunna fokusera på det man ska göra och inte tänka för mycket på det som är omkring. Att använda nervositeten för att prestera.

Om du ska tippa på resultatet, vem vinner SM och vad tror du om dina egna chanser?

– Uff, svår fråga. Men kanske Tom om han tränar, eller Thobias Larsson.. han är väldigt motiverad. Och tävlar jag (jag har inte bestämt mig helt för att tävla ännu), så tror jag att mina chanser är goda också.

Thobias Larsson – Putsa Lidköping

Franchisetagare på Putsa Lidköping. Började sin fönsterputskarriär på Putsa Alingsås och har sedan 2016 drivit Putsa Lidköping.
Hur ser din uppladdning ut inför fönsterputs-SM?

– Framförallt tränar jag på fritiden, men jag tränar även en del teknik på jobbet i vardagen. Jag använder 30-skrapa (samma som på tävlingen) när jag är ute och putsar, så varje tillfälle som man får då det är lite större fönster (som på tävlingen) så försöker jag göra med samma teknik som på SM, använda fyra drag med skrapa och sådär.

Har du någon strategi på hur du ska göra för att lyckas i SM?

– Det är nog mest på tävlingsinstinkt. Jag hade hoppats på att Mikael (VD och ägare på Putsa, och regerande svensk mästare) ska vara med, jag skulle vilja utmana honom i SM och det är väl det som motiverat mig mest till att vara med. Men nu har han lovat att om han inte är med och jag vinner så får jag en tävling med honom efteråt där vi kan göra upp.. haha.

Om du ska tippa på resultatet, vem vinner SM och vad tror du om dina egna chanser?

– Jaa.. om inte Mikael är med så tror jag att Magnus ligger ganska bra till, om han hittar lite nerver. Sedan hoppas jag såklart att jag själv lyckas, men Magnus har mer erfarenhet än vad jag har i SM, så jag tror han är den som ligger näst på tur. Jag siktar på pallplats i alla fall!

Fredrik Ivarsson – Putsa Torslanda

Började sin fönsterputskarriär på Putsa Alingsås (då Rent & Fint) 2001, och driver sedan ett år tillbaka Putsas verksamhet i Torslanda.
Hur ser din uppladdning ut inför fönsterputs-SM?-

– Jag vet inte än. Förhoppningsvis hinner jag träna lite. Jag har inte så hemskt stora förväntningar på mig själv, jag är inte den snabbaste av oss.. jag hoppas mest på att de andra ska göra misstag.. haha.

Har du någon strategi på hur du ska göra för att lyckas i SM?

– Nej, verkligen inte. Det är ju mindre skrapor på SM än vad jag använder i vanliga fall och jag har knappt provat dem. Så det kanske känns helt skevt att putsa med dem, jag vet inte riktigt hur det påverkar. Så den enda strategin jag har än så länge är att försöka putsa så exakt som möjligt och inte få några misstag, och vinna sekunder på det viset. Sedan får jag se när jag börjar träna med de andra efter sommaren om man ändrar något då.

Om du ska tippa på resultatet, vem vinner SM och vad tror du om dina egna chanser?

– Det beror lite på.. det beror på om Mikael ställer upp och hur mycket han tränar. Får Magnus tränat upp sig har han goda chanser, han har trots allt ganska bra “schong” på det, så får han tränat lite fart har han goda chanser. Thobias Larsson tror jag kan överraska också. Han kan vara såpass envis så har han bara haft tid att träna tillräckligt kan han nog komma som en joker i det hela. Sedan vet jag ju inte vilka som kommer upp från de andra, men senast jag var uppe var det någon som var ganska lovande från Malmö. Och sedan Ivan, Mikaels ständiga konkurrent, han är ju ruggigt snabb, men har gjort en del misstag tidigare som han förlorat på. Men han är ju som sagt ruggigt snabb, så får han till det så är han svårslagen. Mina chanser är relativt små, jag är faktiskt inte så tävlingsinriktad. Jag tror inte jag är en av de snabbaste, jag får helt enkelt hoppas på att att jag är en av de noggrannaste. Tidstilläggen gör faktiskt ganska mycket, så man kan vinna på att ha få misstag. Sedan får man såklart inte vara för långsam heller, men jag har ändå putsat ett tag, så någon slags fart borde jag ha i mig.

Tobias Jansson – Putsa Mölnlycke

Fönsterputsande platschef i Mölnlycke. Har lång erfarenhet inom städ- och fönsterputs och har de senaste fem åren putsat fönster för Putsa.
Hur ser din uppladdning ut inför fönsterputs-SM?

– Det är ju mycket mental träning att man försöker visualisera det hela, hur det kommer se ut, hur det går till osv. Sedan är det fysisk träning också.. snabbhet och styrka. Kanske inte styrka, det tränar jag ju jämt, men framförallt snabbhet. Det kommer jag att träna på i det dagliga arbetet när jag är ute och putsar fönster också. Jag kommer nog att skaffa en skrapa i tävlingsstorlek och träna lite på att putsa med tävlingstekniken även när jag är ute och jobbar.

Har du någon strategi på hur du ska göra för att lyckas i SM?

– Jag ska se till att inte överpeppa mig. I en sådan tävling som fönsterputs-SM, där det handlar om precision och snabbhet och inte så mycket om kraft så är det nog viktigt att inte bli övertaggad och gå in med för mycket kraft. Så det är väl att inte bli övertaggad och samtidigt  att försöka ta del av den positiva energin och kompisandan som vi kommer få i att vi är ett så stort gäng som åker tillsammans. Så att det blir en kul grej, fast att det är allvar 🙂

Om du ska tippa på resultatet, vem vinner SM och vad tror du om dina egna chanser?

– Jag vill ju inte lägga en ribba som är för hög på mig själv, man vill gärna kunna gå in och överraska..haha. Men jag tror att Magnus har kapacitet att vinna om han inte blir övertaggad. Han är en sådan som kanske skulle kunna övertagga, men prickar han rätt så tror jag att han kan vinna. För min del vill jag komma på topp fem i alla fall. Men jag kanske vinner, det är inte omöjligt! Jag är ingen sådan människa som blir peppad av tanken att vinna, utan jag vill bara ge järnet, så får det räcka så långt det räcker!

Magnus Eriksson – Putsa Alingsås

Fönsterputs- och SM-veteran som 2011 vann tredje pris på fönsterputs-SM. Putsar till vardags fönster på Putsa Alingsås.
Hur ser din uppladdning ut inför fönsterputs-SM?

– Det är väl den träningen som vi ska ha tillsammans och helst vill jag kunna träna lite mer än det, för i år vill jag att det blir bättre än en 11:e placering (som senast). Så jag kommer ju utnyttja de träningstillfällen som finns, men även på arbetstid försöka träna lite på de fönster där det fungerar.

Har du någon strategi på hur du ska göra för att lyckas i SM?

– Ta det lite lugnare, jag har haft en tendens att stressa lite de senaste gångerna. Första gången då jag kom trea var det ju bra, men då hade man inga förväntningar heller. Sedan de andra två gångerna har man ju velat komma på pallen igen och det har kanske varit lite för mycket vilja att vinna. Då jäktar man upp sig lite för mycket och får inte riktigt samma resultat, det blir lite släpp och sådant (som ger tidsavdrag).

Om du ska tippa på resultatet, vem vinner SM och vad tror du om dina egna chanser?

– Om Mikael är med så får jag nog säga att jag tror att han vinner igen, och i så fall tror jag på en andra eller tredjeplacering för mig. Jag tror att Tobias Jansson har bra chanser också.. och det finns en kille som brukar komma tvåa.. haha, jag minns inte riktigt vem det är, men han har nog bra chanser också.

Fredrik Söderberg – Putsa Alingsås

Kommer från Putsa Alingsås, där han med sina 1,5 år som fönsterputsare är bland våra rookies i SM-teamet.
Hur ser din uppladdning ut inför fönsterputs-SM?

– Det är att träna så mycket som möjligt på våra träningsfönster och att lyssna på lite råd från Mikael och Magnus som har varit med förut.

Har du någon strategi på hur du ska göra för att lyckas i SM?

– Det är ju första gången jag är med så jag vet inte riktigt.. lyssna på dem som varit med tidigare och ta emot deras råd. Ta det lugnt men att det ändå ska gå fort på något sätt. Att inte slarva, för då får man tydligen ganska mycket avdrag.

Om du ska tippa på resultatet, vem vinner SM och vad tror du om dina egna chanser?

– Jag tror att Mikael vinner om han är med. Annars tror jag Magnus kan ha chans, eller Thobias Larsson. Jag själv siktar på topp 10, finalplats.

Tom Kastberg – Putsa Alingsås

Är fönsterputsande arbetsledare på Putsa Alingsås och har putsat fönster i drygt fem år.
Hur ser din uppladdning ut inför fönsterputs-SM?

– Ja, jag ska förhoppningsvis börja träna lite med Mikael snart.

Har du någon strategi på hur du ska göra för att lyckas i SM?

– Det är ju första gången jag ställer upp i SM nu, så jag är faktiskt nöjd bara jag inte kommer sist. Och då gäller det ju bara att vara snabbare än någon annan.. haha.

Om du ska tippa på resultatet, vem vinner SM och vad tror du om dina egna chanser?

– Om Mikael ställer upp så tror jag att han vinner igen.. men jag tror även att någon mer från Putsa kan skrälla och hamna på pallen. För egen del så hoppas jag att jag kan hamna någonstans på topp 6, det vore roligt!