fbpx

Mikael Olsson hoppas på två pallplatser för Putsa på årets fönsterputs-SM

 In Allmänna nyheter, Medarbetare

Namn: Mikael Olsson
Bakgrund: VD och ägare på Putsa, samt trefaldig och regerande Svensk Mästare i fönsterputs.

Du är ju Svensk Mästare i fönsterputs. Berätta, hur går det till att bli Svensk mästare i fönsterputs?

Det är ett 30-tal av landets professionella fönsterputsare som anmäler sig till ett fönsterputs-SM. Det finns tre rutor med standardiserade mått uppställda och då ska man putsa dessa tre rutor så snabbt som möjligt. Om du missar att lägga på vatten på någon del av rutorna eller om man missar att dra av vatten med gummiskrapan så får man tidstillägg och den sammanlagda tiden är det som avgör vem som vinner. Så man kan säga att det är en kombination av snabbhet och noggrannhet.

Tror du att det är den som är den bästa fönsterputsaren i yrkeslivet som vinner fönsterputs-SM?

Det är inte helt säkert, men det är garanterat ingen dålig fönsterputsare som vinner fönsterputs-SM.

Du har ju varit svensk mästare sedan 2011. Hur tror du det kommer sig att du vunnit titeln så många gånger?

Ja..haha. Första gången så var det ju mer tillfälligheter. Jag förstod inte att jag hade en talang för denna typen av tävling. Jag visste att jag var en duktig fönsterputsare och har ju putsat oerhört mycket fönster och har hela tiden tänkt på hur man kan förbättra metoderna och de moment som man använder när man putsar. Jag tror att det grundtänket är en klar fördel när man ska tävla i fönsterputs-SM. Jag har tänkt igenom varje moment, varje sväng och vet hur jag ska dra skrapan för att få bort vattnet så effektivt som möjligt och sådär.

Använder du samma metod när du är ute i arbetslivet eller har du fått anpassa metoderna just för tävlingen?

Faktiskt båda delarna. Den tekniken som jag har varit tvungen att lära mig speciellt för fönsterputs-SM, den har jag haft nytta av och återanvänt sedan när jag varit ute i arbetslivet och putsat fönster. Den går inte att använda fullt ut för man lägger på vatten och drar av med gummiskrapan direkt efteråt så då får inte kemet och medlet någon längre tid att verka och du kan inte gnugga bort fläckar och så vidare. Det fungerar jättebra på rena rutor, men oftast så är ju fönstren smutsiga när man är ute och jobbar, så då kan man börja med att gnugga på vanligt sätt och blötlägga och använda SM-tekniken när man putsar av det sista sedan.

Tränar man något inför ett sådant mästerskap?

Ja, det behöver man göra på just de förutsättningar som finns. Har man gjort det några gånger behöver man dock inte så mycket träning.

Vad är det för förutsättningar som finns?

Det är vissa mått som gäller, man har en 30 cm gummiskrapa och du måste hålla fönsterskrapan direkt efter tvättpälsen för gör du detta i två moment (som i arbetslivet) är du chanslös, du måste göra båda momenten samtidigt för att ha chans att vinna.

Nästa SM i fönsterputs går av stapeln i Stockholm den 2-3 oktober i år. Har du börjat ladda än?

Nja, lite mentalt och i företaget. Jag pratar lite grann om det för att väcka intresse. Det är en bra sak att vara med på, både för att öka yrkesstoltheten och branschens anseende, men också för att om vi som företag hävdar oss bra i fönsterputs-SM ger det ju oss en kvalitetsstämpel, så på det sättet laddar jag. Min egen prestation har jag inte börjat ladda för, men det kommer nog.. om jag nu ska med och tävla, det är inte helt säkert ännu. Jag har ju tre titlar i rad och känner mig egentligen ganska nöjd med det. Är det någon mer än jag som får tre SM-titlar i rad eller mer, då kommer jag nog bli mer motiverad att tävla igen, för det är ju kul att ha rekordet! Jag hade däremot blivit väldigt glad om någon annan från Putsa stod som segrare i år.

Om du ska tippa på årets fönsterputs-SM, hur tror du att det går?

Jag hoppas ju att någon av mina kollegor på Putsa tar hem första-platsen, sedan vet jag att Ivan på Putsarkungen är en van tävlare, så han kommer troligtvis i täten.. etta, tvåa eller trea. Men skulle vi på Putsa kunna få två personer på pallen hade jag blivit oerhört glad.

Om du måste säga en enda person som du tror mest på?

Är jag med och tävlar så tror jag kanske att det är jag som har allra störst chans ändå.. haha.