fbpx

Mikael vill ha revansch i Fönsterputs SM

 In Event, Medarbetare

Den 17 november är det SM i Fönsterputsning och Putsas VD Mikael Olsson, som arbetat med fönsterputsning i hela sitt liv, är den i Sverige med flest titlar från SM. Under det senaste mästerskapet blev han snuvad på förstaplatsen och fick silver, men i år är både han och resten av Putsa-teamet revanschlystna och har tränat mer än någonsin. Nu tänker de hämta hem guldet till Alingsås igen.

Mikael har tävlat i Fönsterputs SM fyra gånger, och har tagit tre guld på raken följt av en andraplats vid senaste SM. Han var en favorittippad deltagare som 2019 skulle försvara sin titel som svensk mästare men blev, med några hundradelars marginal, snuvad på guldmedaljen.

“När man tagit tre SM-guld på raken är det klart att en andraplats svider. Guldet är ingenting jag gärna släpper frivilligt!” säger Mikael.

Vill helst se en kollega vinna

När man tävlar i Fönsterputs SM gör man det på individnivå, men för Mikael är det viktigaste inte att han själv vinner – utan att någon annan på Putsa tar hem det. “För mig hade det varit en ännu större vinst om jag faktiskt blev slagen av någon av mina kollegor” säger Mikael som startade Putsa 2004 och har lärt upp flera av de kollegor som tävlar sida vid sida med honom i årets Fönsterputs SM. “Men blir jag slagen av en kollega tar jag gärna andraplatsen…” avslutar Mikael och skrattar.

Att tävla i fönsterputsning ­– nörderi, precision och övning.

Man skall på så kort tid som möjligt putsa tre fönster, men det handlar inte enbart om snabbhet utan också om precision och noggrannhet. Varje misstag ger ett tidstillägg, tex om den tävlande missar att blöta ned en del av rutan eller missar att torka av vatten straffar det sig tidsmässigt.

Mikael Olsson har tävlat i Fönsterputs SM fyra gånger, och har tagit tre guld på raken följt av en andraplats vid senaste SM. Han var en favorittippad deltagare som 2019 skulle försvara sin titel som svensk mästare men blev, med några hundradelars marginal, snuvad på guldmedaljen.
I år har Mikael och sju andra putsare från Putsa tagit träningen på mycket större allvar. Till exempel har en exakt replika av det fönster man använder under SM beställts till Putsas garage i Alingsås. “Jag har beställt den från en snickare. Varenda detalj är identisk med den som står i Stockholm, till minsta skruv.” säger Mikael.

“Det är nog svårt att hitta en större nörd än mig och det har smittat av sig på resten av laget. Vi filmar våra träningspass för att efteråt gå igenom varenda rörelse i slowmotion. Varenda vinkel och sväng har analyserats.” säger Mikael. “Övningen har också gett färdighet! De senaste veckorna har både jag och mina kollegor haft tider som skulle inneburit guldmedalj tidigare SM. I år tar vi hem det!”

SM i Fönsterputs äger rum 16-17 november på Kistamässan. Arrangerar gör branschtidningen Rent och i år tävlar över 40 fönsterputsare från 20 olika företag.