fbpx

Ta bort etsningar och utfällningar i glasrutan

 In Allmänna nyheter, Fönsterputsinfo, Guider

När fönstren äntligen är putsade och solstrålarna kan leta sig in genom fönsterrutorna är det tyvärr då som man upptäcker fläckarna. De är ofta vita, mjölkiga och ser ut som rinn eller en hinna över hela rutan. Och de går inte få bort! Men lugn, Mikael Olsson, ägare och VD på Putsa har tagit bort etsningar och utfällningar på fönster i många år. ”Teoretiskt sett kan reaktionen vara så stor att den är omöjlig att få bort och man måste byta glaset, men hittills har jag aldrig varit med om ett fall då skadan varit så stor att vi inte kunnat behandla den med våra metoder”, säger Mikael.

Hur vet du att du har etsningar eller utfällningar?

Om du har putsat rutan, men det finns smuts som inte går bort, då är det stor risk att det är etsningar eller utfällningar du har på rutan.

Utfällningar är en beläggning på rutan som oftast ser lite ”mjölkig” ut, det ser ut som en kalkbeläggning över rutan. Känner man på glaset är det fortfarande slätt, men däremot är det strävare än på en vanlig ruta. Ibland kan det se ut som att det är smutsrinn kvar på rutan, men går det inte bort vid puts är det alltså mer troligt att det är utfällningar eller etsningar. Problemet med ”smutsrinn” finns på många nybyggda fastigheter i betong. Det är helt enkelt betong som har följt med regnvattnet ned och reagerat med glaset i fönsterrutan.

Etsningar är likt utfällningar en reaktion som skett med frätande ämnen som kommit i kontakt med glaset, med vid en etsning har reaktionen gått djupare.

Vad kan man göra?

Det finns två sätt att behandla detta. Är det en mildare utfällning kan den behandlas kemiskt. På en utfällning som skett med ett basiskt medel, som till exempel betong, använder man en vattenlösning med ett surt medel för att lösa upp. Man använder en påblötare, och lägger på kemet som får verka en stund, tar bort kemet och putsar sedan av rutan som vanligt.

Är det en grövre utfällning eller en etsning räcker det inte att behandla kemiskt. Då behöver man polera. Vid polering används en polermaskin och ett polerpulver som är baserat på Ceriumoxid. På detta sätt kommer man åt och kan lösa upp reaktioner som sitter djupare i glaset.

Ju tidigare en utfällning eller etsning tas bort, desto enklare är den att bearbeta. Får en fällning eller etsning vara kvar kan reaktionen gå djupare och skadan bli svårare att behandla.

Vi hjälper gärna till så att du får bort etsningar eller utfällningar på din rutor!