fbpx

Magnus Erikssons nya utmaning!

 In Alingsås, Jobba hos oss, Medarbetare

I ett mötesrum på Putsas sedan två år helt nybyggda lokaler slår jag mig ner med Magnus Eriksson. Han har precis fått en teamledarroll i Alingsås, där han varit verksam som fönsterputsare i 15 år. Han är en omtyckt medarbetare och en extremt skicklig fönsterputsare. Hans roll på Putsa idag känns lika självklar som de nybyggda lokalerna vi sitter i eller de 20 fönsterputsare som samlas på nedervåningen, men så har det inte alltid varit. I intervjun med Magnus tar han med oss på en nostalgiresa genom sitt arbetsliv och i Putsas historia och han berättar samtidigt om sin nya utmaning som teamledare i Alingsås.

En nostalgiresa med nya teamledaren Magnus Eriksson

Lite kortfattat Magnus, vem är du?

Jag är äventyrslysten och älskar utmaningar! Om allt är för tryggt och enkelt blir jag rastlös – det måste finnas spänning i livet! Jag tycker om att köra mountainbike, resor och att segla. Sedan är jag med i hemvärnet och är kulspruteskytt.

Hur ser din arbetslivshistoria ut?

Jag har alltid ända sedan mitt första jobb haft ett fysiskt arbete. Jag har alltid haft lite ”hantverkargener” och har aldrig kunnat se mig själv sittandes på en kontorsstol. Det är inte viktigast för mig att hitta det allra roligaste arbetet, utan arbetskamraterna är också väldigt viktiga för mig. När man hittar ett arbete där man får båda delar, då blir det ju bingo, säger Magnus med ett leende.

Hur började du ditt arbetsliv?

Jag är egentligen utbildad snickare, men i och med finanskrisen i början på 90-talet försvann de arbetena och efter bara ett år som snickare blev jag utan jobb. Då fick jag istället ett jobb som ugnsskötare på ett gjuteri, där jag jobbade i nästan tio år! Det var ett väldigt tungt och slitsamt arbete, samtidigt var det stärkande att börja där. Efter ett sådant jobb kan det bara bli enklare och bättre, säger Magnus och skrattar. Samtidigt som det var tungt var det en lång resa från Alingsås till Mölnlycke varje dag och efter tio år fick jag istället jobb på Autoliv.

Jobbet var inte alls roligt, men jag hade väldigt roliga kollegor och trivdes! Tyvärr blev det kris igen, och som sist in blev jag varslad och fick sluta. Då var det första bästa jobb som gällde och jag fick ett jobb på Doggy. Hittills hade jag aldrig i mitt liv haft ett vanligt vardagsjobb och jag hade inte heller känt behov av det, men vid denna tidpunkt förändrades min situation hemma och det blev nödvändigt för mig att söka ett dagtidsjobb och då dök Putsa upp! Jag blev tipsad av en person som jobbat hos Mikael och fick komma på intervju. Sedan gick det ganska snabbt tills jag fick börja jobba på Putsa. Det är en jäkla fördel att jobba dagtid måste jag säga!

Hur var det att börja jobba på Putsa?

Det första jag kommer ihåg är att jag såg några av fönsterputsarna ”skvissa” (en metod som används när man putsar), och jag tänkte att detta kommer jag aldrig att lösa. De såg så otroligt proffsiga ut. Jag kommer ihåg att det var bland annat Gareth, som är en av teamledarna på Putsa idag som jobbade och skvissade så otroligt snabbt.

Hur var det när du började sedan, var det omöjligt som du trodde?

Nej, säger Magnus skrattande, sedan när man väl började jobba så lärde man ju sig metoden dugligt redan efter några dagar. Men innan man kände sig helt säker tog det faktiskt många månader, säkert ett halvår!

Något annat som verkligen slog mig när jag började var också skillnaden i att arbeta på en liten arbetsplats. Tidigare hade jag bara varit på stora arbetsplatser där man kände sig som en bricka i spelet. På Putsa var det väldigt annorlunda; vi var bara fyra fönsterputsare när jag började och man fick vara så fruktansvärt delaktig i allting. Det tog ett tag i början att vänja sig vid att man faktiskt fick ta för sig och vara delaktig i besluten. Magnus funderar lite och säger; jag kan fortfarande se det hos oss när det börjar nya fönsterputsare, att det tar ett tag för dem att våga ta plats och förstå att de faktiskt får, och till och med förväntas vara med och påverka.

Just detta med delaktigheten är väl i och för sig en kombo av att vi är ett mindre företag där man är närmre varann, men också av Putsas värdegrund som bygger på att alla är delaktiga, så det är väl nytt för många.

Magnus och Mikael efter sitt första deltagande i fönsterputs-SM 2011, där Magnus putsade hem ett brons och Mikael tog guld.

Putsa har vuxit mycket sedan du började (ni är nu 25 fönsterputsare), är det fortfarande ”det lilla” företaget, eller märker du någon skillnad?

Självklart är det annorlunda när företaget är större, men delaktigheten finns fortfarande kvar. Den största skillnaden är väl egentligen att det tar lite längre tid när man kommer in som ny att förstå och våga ta för sig och vara delaktig. Förr var vi nästan som en liten familj och det kändes enkelt och tryggt att våga ta plats ganska snabbt. Nu är vi fler och det dröjer kanske lite längre innan man vågar ta plats i ett större sammanhang.

Vad var det som gjorde att du fastnade för yrket?

Det är spännande och utmanande. Man klättrar på stegar, jag har även haft ansvar för specialjobb, vilket gjort att jag fått hänga i sele och så vidare. Det är inte alls enformigt som man kanske kan tro när man börjar, utan dels är man ju delaktig vilket gör det motiverande och sedan är man på nya platser och möter nya människor och nya uppdrag hela tiden. Man får även beröm och bra kritik från kunder, vilket känns som det är lite unikt för företaget. Man får direkt ett kvitto på att man gör ett bra jobb och att kunderna är nöjda vilket är väldigt tillfredsställande!

Magnus lastar om bilen inför dagens uppdrag.

Vad är det som gjort att du stannat så länge?

En perfekt kombination av arbetskamrater, Putsas vision och variation, att få vara ute och delaktigheten!

Hur är Putsa som arbetsgivare och som företag att jobba på?

Jättebra just för att man får vara en del av företaget. Man åsidosätts inte och känner att man är en i mängden, utan de frågor man har uppmärksammas.

Du har ju precis axlat en ny roll som teamledare på Putsa, kan du säga något om din nya roll?

Min nya roll är fortfarande lite diffus, därför att den tillkommit i och med att vi ska göra ett arbete med områdesindelningar och detta är inte riktigt genomfört ännu. Vi har delat upp oss i tre team, så jag blir ansvarig för en grupp med 7 personer och vi kommer att dela upp våra områden så att varje grupp ansvarar för ungefär 2000 kunder var. Tidigare har vi varit 20 fönsterputsare i Alingsås som har jobbat tillsammans och putsat hos 6000 kunder. Tanken är att vi på detta sätt ska lära känna kunderna bättre och ha en närmre dialog där vi kan ge snabbare respons. Kunderna kommer alltså få snabbare återkoppling och bättre kvalitet. Det blir lite som när jag började här; en familjär grupp där alla kan vara med och lösa problem. Man både upptäcker och löser problemen snabbare.

Jag har varit fönsterputsare sedan jag började på Putsa för 15 år sedan och efterhand har jag även blivit ansvarig för ”specialjobb”, vilket innebär alla jobb som är lite svårare. Det kan vara repbehandling, puts på hög höjd med sele och liknande. Jag kommer fortfarande putsa fönster och utföra specialuppdrag, men vi kommer ha fler personer som utför specialuppdragen nu och så kommer jag även fokusera på att leda mitt team. Det blir kul att göra något nytt även om jag trivts väldigt bra med att putsa fönster på heltid, säger Magnus och man kan förstå att han verkligen tycker om ”hantverket”, som han kallar fönsterputsningen.

0