fbpx

Vi laddar inför Fönsterputs SM!

 In Event, Medarbetare, Okategoriserade

I höst är stämningen på Putsa lite extra god och förväntansfull. Hårdträningen inför SM i Fönsterputs som går av stapeln 16-17/11 i Stockholm har börjat och i år är det sex putsare som fått äran att representera Putsa i den prestigefulla tävlingen.

Hur tävlar man i fönsterputs?

Kort sagt skall man på så kort tid som möjligt putsa tre fönster, men riktigt så enkelt är det inte. Det skall inte bara gå fort — det skall också bli ett fläckfritt resultat. Varje misstag ger ett tidstillägg, tex om den tävlande missar att blöta ned en del av rutan eller missar att torka av vatten straffar det sig tidsmässigt. Tilläggen varierar och ligger mellan 0,5 sekunder för mindre missar och upp mot fem sekunder för större misstag.
Bakom de tre fönsterrutorna sitter tre domare som granskar resultatet och delar ut eventuella tidstillägg.

“De flesta missar handlar om nervositet. Så fort det blir tävling spänner jag mig så mycket i armarna” säger Magnus som i år tävlar för femte gången. “Jag spänner mig i hela kroppen” svarar Tom som också tävlat i SM tidigare, men varit nervös redan från morgonen på träningsdagen.

I årets SM är det fyrtio stycken tävlande från ca 20 företag.

Hur förbereder sig Putsa?

I garaget hos Putsa i Alingsås står en exakt replika av de tre fönster man använder under SM i Fönsterputs. “Jag har beställt den från en snickare. Varenda detalj är identisk med den som står i Stockholm, till och med skruvarna där nere” säger Putsas VD, tillika mångfaldig guldmedaljör i Fönsterputs SM, Mikael Olsson och pekar längst ner på träningsfönstret.

I årets upplaga av Fönsterputs SM tävlar Magnus, Petter, Tobias, Martin, Andreas och Mikael för Putsa. Träningen är minutiöst planerad; en tar tid med stoppklocka, en genomför tävlingsmomentet, en filmar och resterande granskar resultatet noga. “Vi är noggranna, men också ganska nördiga” säger Mikael. Efter avslutad putsning samlas hela gänget bakom videon på mobiltelefonen för att analysera utförandet, ge konstruktiv feedback och en och annan kärleksfull: “Jösses va du fuskar!”.

Tillsammans mot medaljerna

Trots att man tävlar på individnivå i SM är det tydligt att våra Putsare är måna om att hela gänget skall göra bra ifrån sig och utvecklas tillsammans. Hejarop, tips, pepp och knep delas generöst ut och trots att nerverna gör sitt när det är tävling är det tydligt att stöttningen från kollegorna är en viktig faktor för att nå prispallen.

“Det luktar guld!”

Det är ett lag med stor vinnarlust som kommer tävla i årets upplaga av Fönsterputs SM. När stoppklockan inte tickar övar Putsarna för fullt och förfinar sin teknik utifrån de missar som tidigare filmats. “Bäst går det när man tar det lugnt och fint.” säger Petter som gör SM-debut i år, “Men det är lättare sagt än gjort när någon skriker ’3, 2, 1 — KÖR!’” svarar Magnus.

Trots tävlingsnerverna kunde vi under övningsdagen se ett flertal tider som hade resulterat i medaljplats tidigare år. Träningsdagens vinnare blev Mikael med imponerande 13,92 sekunder (inklusive tidstillägg). “Det luktar guld!” ropas det i garaget och hårdträningen fortsätter ända fram till tävlingsdagen i november.