fbpx

De bästa fönsterputsredskapen!

 In Allmänna nyheter, Guider

Dessa fem redskap behöver du för proffsigt rena rutor

Har du slitit i timmar men kan inte förstå varför fläckarna inte går bort, varför det är ränder på rutan eller varför det blir en hinna kvar på fönstren? Kanske har du helt enkelt fel redskap? Här kommer Putsas tips till de bästa fönsterputsredskapen för ett bra resultat!

1. Hink med vatten och fönstersåpa

Du behöver vatten och fönstersåpa för att göra rent rutan. Vanligt fönsterputsmedel går helt bort därför att resultatet blir inte lika bra, det blir gärna flammigt och dessutom går återsmutsningen snabbare. Om du inte har någon fönstersåpa så fungerar däremot diskmedel som ett värdigt alternativ. Skillnaden mellan diskmedel och fönstersåpa är att diskmedlet innehåller olja. Oljan lägger sig som en hinna på fönstret efter puts och gör att smuts enklare får fäste. Därför är återsmutsningen snabbare med diskmedel och fönstersåpa är därmed det allra bästa alternativet som ger ett mer långvarigt resultat, men diskmedel är ett gott alternativ för den som inte vill köpa specialutrustning för putsningen. Fönstersåpa eller diskmedel doseras med ungefär 30 ml fönstersåpa till 8 liter vatten. På förpackningen finns doseringsanvisningar för just det medel du använder, var noga med att följa denna doseringsanvisning! Mer fönstersåpa betyder inte renare rutor, utan snarare sämre resultat och snabbare återsmutsning.

Vad gäller hink är det enklaste att använda en avlång, stor hink där du får plats att lägga ned hela påblötaren. Har du ingen sådan kan du ta en vanlig städhink eller till och med skölja påblötaren i kranen mellan varje fönster du putsar (glöm inte att i så fall dosera diskmedel/fönstersåpa i blötaren också), men vi rekommenderar starkt att skaffa en fönsterputshink, det spar mycket tid, spring och dropp i hemmet!

Här kan du hitta fönstersåpa:

fonsterputsgrossisten.se

tingstad.com/se

Här kan du hitta hinkar:

tingstad.com/se

stadbutiken.se

fonsterputsredskap.se

2. Fönsterputsbälte med fickor samt bälteshink

Fönsterputsbältet är inget måste, men har du en gång provat det så förstår du varför det finns med på listan. Köper du både fönsterputsbältet och bälteshinken har du ett bälte där du lägger trasorna i fickorna fram och påblötaren och gummiskrapan i bälteshinken på sidan. Du slipper att ha koll på tre redskap samtidigt som du putsar och du slipper att oroa dig för vart du ska lägga den blöta påblötaren så att den inte blöter ned inne eller blir smutsig när du lägger den ute. Med dessa redskap samlas vattendroppet från blötaren smidigt upp i bälteshinken. Kort sagt, fönsterputsbältet gör arbetet mycket smidigare och roligare!

Här hittar du fönsterputsbälten med fickor:

kalmarstadgross.se

skvissen.se

Här hittar du bälteshinkar:

fonsterputsgrossisten.se

shop.ptprofessional.se

3. Påblötare

Påblötaren består egentligen av två redskap. Det är en tvättpälshållare och det är en tvättpäls som träs på tvättpälshållaren. Detta är det näst viktigaste redskapet att inhandla. Det är detta redskap du använder för att blöta ned och rengöra rutan! Tänk på att blöta ned påblötaren i rikligt med vatten, då blir det enklare att gnugga bort smutsen och du löper mindre risk att få ränder på rutorna.

Här hittar du tvättpälshållare:

fonsterputsgrossisten.se

stadbutiken.se

Här hittar du tvättpälshållare:

fonsterputsgrossisten.se

fonsterputsredskap.se

4. Gummiskrapa

Detta är egentligen också två redskap, det är en fönsterskrapa och ett gummi. Gummit är det allra viktigaste redskapet för ett bra resultat. Har du någonsin undrat vad proffsen använder för magiskt redskap för att få ett perfekt resultat, så är det här magin finns! (Sedan går det inte förneka att teknik och utförande har en viss inverkan det med, men misströsta inte, tekniken kan du lära dig i vår fönsterputsguide) 😉 Du använder gummiskrapan för att dra av vattnet på rutan och är det dålig kvalitét på gummit kan du få ränder kvar. Det är viktigt att köpa en fönsterskrapa där gummit är utbytbart. På ett fönsterputsföretag använder man bara samma gummi i en till två dagar, men ett fönsterputsföretag putsar å andra sidan runt 10 hus om dagen. Som hemmaputsare kan du ha samma gummi i upp till ett år. Efter ett år behöver det dock bytas – oavsett hur mycket det har använts. Gummit hårdnar efter ett tag och då fungerar det inte längre.

Här hittar du fönsterskrapor:

fonsterputsredskap.se

fonsterputsredskap.se

Här hittar du gummiblad:

tingstad.com/se

fonsterputsgrossisten.se

5. Torkdukar

Du behöver minst två ”luddfria” torkdukar. Med luddfria menar vi att det ska vara dukar som inte lämnar ludd kvar på rutan då du torkar. Microdukar av frottékvalitet är ett bra exempel på en sådan torkduk och luddfria bomullstrasor fungerar också fint, men kan vara svåra att få tag på i mindre förpackningar. Den ena duken ska du använda som en blöt duk. Denna använder du för att torka upp allt söl under fönstret och för att torka av gummit. Den andra duken ska vara en torr duk som används enbart för att torka kanterna runt om på rutan. Använd aldrig torkduken för att torka bort fläckar, det ger inget bra resultat. Upptäcker du fläckar efteråt är det bättre att putsa om hela rutan. Om du märker att din torra duk börjar bli fuktig är det dags att byta så att den blir din nya blöta duk och istället tar du en ren och torr torkduk att använda som din torra duk. Du bör alltid ha en torkduk som är helt torr.

Här hittar du torkdukar:

fonsterputsgrossisten.se

greenspruce.se

fonsterputsgrossisten.se

För dig som föredrar att handla i butikerna så finns de flesta redskap även att få tag på hos en välsorterad färghandlare. Om inte denna lista med de bästa fönsterputsredskapen räcker för ett proffsigt resultat kanske du vill läsa vår  GUIDE för att lära dig nästa steg – hur putsar man fönster?

Showing 4 comments
pingbacks / trackbacks
  • […] utrustning som underlättar arbetet men inte är absolut nödvändig är ett hantverkarbälte. Här hittar du mer info om vilka redskap du behöver och vart du kan få tag på […]

  • […] No way! Här har vi ytterligare en vanlig myt om fönsterputsning. Tidningspapper suger upp varken vatten eller fukt, och kan dessutom lämna trycksvärta efter sig. Det finns många alternativ som är bättre än tidningspapper. Vill du veta mer? Läs vår artikel om de bästa fönsterputsredskapen här: De bästa fönsterputsredskapen […]

  • […] hur du putsar fönstren. Är du osäker på vilka redskap du behöver kan du även använda våra tips på vilka fönsterputsredskap du bör […]

  • […] Ett ganska riskabelt tips. Kan användas, men då med försiktighet. Alla glas klarar nämligen inte av att man drar ett rakblad på dom. Risken att man klämmer fast en hård partikel mellan rakblad och glasruta och därmed orsaka en repa finns. Används först efter att rutan är rengjord från löst sittande smuts och med försiktighet efter man försäkrat sig om att glaset klarar av detta. Vill du lära dig mer om redskap för fönsterputs? Läs vår artikel om de bästa fönsterputsredskapen! […]

0