fbpx

Guide: Hur putsar man fönster? 5 enkla steg till ett perfekt resultat!

 In Guider

Du har säkert ägnat timmar och flera timmar igen åt att putsa fönster. Förhoppningsvis har slitet lönat sig, men risken är stor att resultatet trots stor möda och stort besvär inte blivit helt perfekt. Så hur putsar man fönster för att få dem sådär skinande rena? Mikael Olsson, ägare och VD på Putsa är trefaldig och regerande svensk mästare i fönsterputs och har satt ihop en guide på hur du i 5 steg kan uppnå det perfekta resultatet när du putsar fönster. Så här gör du:

  1. Material

Börja med att skaffa rätt utrustning. Detta är ett mycket viktigt steg. Absoluta måsten för ett bra resultat är en påblötare med tvättpäls, en gummiskrapa, några torkdukar, en hink, vatten och fönstersåpa eller diskmedel. Når du inte fönstren från marken så behöver du även en stege. Annan utrustning som underlättar arbetet men inte är absolut nödvändig är ett hantverkarbälte. Här hittar du mer info om vilka redskap du behöver och vart du kan få tag på dem.

  1. Dosering

Många använder för mycket medel i vattnet, vilket ofta lämnar en hinna på rutan och får den att se flammig ut. Två matskedar (30ml) diskmedel eller fönstersåpa är lagom till ungefär 8 liter vatten.

  1. Blötlägg

Blöt ned påblötaren med rikligt med vatten och krama ur lagom så den inte droppar och gnugga sedan påblötaren mot rutan. Gnugga lite extra där det finns envis smuts eller fläckar som inte ger med sig. Tänk på att det inte får ta för lång tid från att du har blötlagt rutan till det att du påbörjar nästa steg – då kan vattnet med kemet torka in och du får en fläckig ruta.

  1. Skrapa av

Detta momentet är kritiskt och kan lämna ränder eller flammor om det inte görs på rätt sätt och med rätt material. Använd gummiskrapan till att skrapa av vattnet från rutan. Det enklaste sättet för en lekman är att början med att sätta skrapan längst upp i höger hörn av rutan, tryck till så att gummibladet har kontakt med glaset, men pressa inte för hårt! Dra skrapan rakt nedåt. När detta är gjort torka av skrapan från höger till vänster med en av dina torkdukar. Sätt sedan skrapan längst upp i rutan igen, skrapan ska nu överlappa den torra ytan i höger med ett par centimeter, medan resten av skrapan ska vara ovan den fortfarande blöta ytan. Dra rakt ned och torka sedan av skrapan från höger till vänster med samma torkduk. Upprepa tills allt vatten skrapats av.

  1. Torka upp vattnet

Använd en torkduk för att torka upp vattnet som samlats på fönsterbrädan eller fönsterblecket under rutan. Använd sedan en helt torr torkduk till att torka upp eventuellt vatten eller skum längs med kanterna på rutan.

Lycka till!

PS – om du trots detta inte lyckas med det perfekta resultatet, eller bara vill ta en genväg dit så kan du läsa om hur ett professionellt fönsterputsabonnemang fungerar på www.putsa.se/tjanster/fonsterputsabonnemang.

Förklaringar

Fönstersåpa – Ett medel som liknar diskmedel men inte innehåller det som återfettar händer i diskmedlet. Lämnar mindre kemrester än traditionellt diskmedel. Kan dock vara svårt att få tag på i vanliga handeln.

Diskmedel – Har använts till fönsterputs i många är med gott resultat och duger för det mesta till ett tillfredsställande resultat.  Doseringen är dock extra viktig om du använder diskmedel – överdosering leder ofta till flammigt resultat, och man kan i vissa solljus då se en slags oljefilm på glaset.

Gummiskrapa / fönsterskrapa – Det viktigaste redskapet när du putsar fönster. Professionella fönsterskrapor säljs ofta i välsorterade färghandelsbutiker. Var noga med att köpa en skrapa där gummibladet, som är en färskvara, kan bytas ut. Snåla inte på denna produkt!

 

Påblötare – Redskapet som används för att blötlägga och gnugga när du putsar fönster.  Detta redskap består av en hållare med handtag och två ändar som man trär en tvättpäls på.

Tvättpäls – Pälsen som sätts på påblötaren. Det finns olika material men de bästa är tvättpälsarna i microfiber. Var noga med att tvätta tvättpälsen när du har putsat färdigt dina fönster, så att det inte fastnar smuts och partiklar som kan störa nästa gång du putsar fönstren.

Torkdukar – Går att använda många material, men till eftertorkningen bör man ha en rejält urtvättad bomullsduk eller en microfiberduk som inte luddar. Använd inte för mycket trasa på glaset då det alltid lämnar någon form av spår efter sig. Efter själva putsningen så ska den bara användas precis i kanterna.