fbpx

DIY fönsterputs och husmorstips – vad fungerar?

 In Allmänna nyheter, Guider, Okategoriserade

DIY fönsterputs och husmorstips – fungerar det?

Runt om på internet cirkulerar det fullt av artiklar om husmorstips och DIY-guider (do it yourself) som rör allt från hårvård till städning – och givetvis om hur man tvättar fönsterna med ingredienser man har hemma. Vi på Putsa har många års erfarenhet av just fönsterputsning och tänkte därför reda ut vilka husmorstips och DIY-lösningar för fönsterputs som fungerar, och vilka som inte gör det. Vi har bett Mikael Olsson att vägleda oss genom DIY-djungeln. Mikael Olsson är VD och ägare för Putsa samt trefaldig och regerande Svensk Mästare i fönsterputs.

Ättika i putsvattnet

En vanligt förekommande ingrediens i recept på DIY fönsterputs är ättika. Det fungerar nog inte sämre i alla fall, men jag är tveksam till hur mycket det faktiskt tillför. Teoretiskt löser sura medel kalkavlagringar bättre än neutrala eller alkaliska medel. Dock är de doseringar som nämns i husmorstips och DIY fönsterputs online såpass små att lösningen blir väldigt svag, och i praktiken förmodligen inte hjälper till på något märkbart sätt.
Däremot kan det nog hjälpa till om man tar det koncentrerat på en trasa och gnuggar på kalkavlagringar, och tvättar med vanligt fönsterputsvatten efteråt. 

Syra får det att torka snabbare

En fördel som ofta nämns på nätet gällande DIY fönsterputs är att ättika är surt och torkar snabbare. Återigen – de lösningar som nämns på nätet ger en så lågdoserad lösning att det förmodligen har väldigt liten effekt om någon. Sedan är det ju frågan om det är bra att det torkar snabbt. Potentiellt torkar missarna snabbt och kanske är svåra att upptäcka där och då, men kanske blir synliga i släpljus eller liknande. Jag skulle säga – kan testas koncentrerat på en trasa för att ta bort kalk eller andra alkaliska smutsbeläggningar. 

Tvätta med diskmedel

Absolut att bra DIY fönsterputs alternativ! 10-15 ml i vanligt vatten så får man en bra lösning som både rengör och håller smutsen ”flytande” i lösningen (som alla tensider gör). Det finns dock en del inte helt konfirmerade uppgifter om att diskmedel innehåller olja. Detta kanske ger skydd för händer men det kan också lämna en hinna kvar som göra att återsmutsningen går snabbare och risken för att det blir en ”regnbågshinna” på glaset ökar med hög dosering. Trots detta är diskmedel ett av de bättre DIY fönsterputs-tipsen!

Citron i putsningsmedlet

Det är troligt att detta tips är en variant av attika i fönsterputsen, med samma för- och nackdelar. Alltså: Det blir nog inte sämre, men frågan är om det verkligen blir bättre. Koncentrerat på trasa för att få bort kalkavlagringar kan fungera. Men inte ett supertips för DIY fönsterputs.

T-röd i fönsterputsen

Att det tipsas om T-röd när man pratar DIY fönsterputs på olika DIY-forum och Facebookgrupper förvånar inte, men i själva verket är det inte ett jättebra tips. T-röd innehåller mer fett än annan sprit och ökar risken för en fet regnbågshinna som dessutom snabbar på återsmutsningen jämfört med fönstersåpan. 

Rakblad för att få bort fågelbajs

Ett ganska riskabelt tips. Kan användas, men då med försiktighet. Alla glas klarar nämligen inte av att man drar ett rakblad på dom. Risken att man klämmer fast en hård partikel mellan rakblad och glasruta och därmed orsaka en repa finns. Används först efter att rutan är rengjord från löst sittande smuts och med försiktighet efter man försäkrat sig om att glaset klarar av detta. Vill du lära dig mer om redskap för fönsterputs? Läs vår artikel om de bästa fönsterputsredskapen!

Diskmedel + attika + majsstärkelse = fönsterputs

Detta kan vara en helt okej DIY fönsterputs, även om jag har svårt att förstå majsstärkelsens funktion. Majsstärkelse är visserligen fettlösande, tar bort lukter, men det också är fuktupptagande – vilket väcker lite frågetecken. Frågan är hur verksamt det är när det blandas ut lågdoserat i en lösning. Tveksam funktion skulle jag säga.

Trött på husmorstips-djungeln och alla DIY recept på fönsterputs? Det finns en enklare lösning vilket är fönsterputsning på abonnemang. Beställ prisförslag här!

0