fbpx

Guide: få bort färg från fönstret

 In Allmänna nyheter, Guider

Ta bort färgstänk från glasrutor

Såhär på våren och sommaren är det många som passar på att rusta upp fasaden med ett nytt lager färg. Man vad gör man om olyckan är framme och det skvätter färg på rutorna? Oroa dig inte – här har vi samlat våra bästa tips för färgstänk på fönster!

Få bort färgstänk på planglas

Om du har vanliga planglas i dina fönster och om färgen inte hunnit torka ännu kan du först och främst torka bort färgstänket med papper. Har det hunnit bli en liten hinna så färgen så kan du använda en trasa med lite lacknafta.

Hur får man bort färg från fönster där färgen torkat? Då kommer du att behöva skrapa bort färgen med ett rakblad. Då är det viktigt att börja med att putsa rent fönstret och få bort eventuella smutspartiklar, eftersom det oftast är smuts som orsakar repor på rutorna och inte rakbladen i sig. Blöt ner fönstret ordentligt och tänk på att det just i detta moment kan vara bra med rätt mycket lödder – dra sedan bort med en fönsterskrapa. Därefter tar du ett nytt och skarpt rakblad, använd förslagsvis en klickskrapa, och skrapa försiktigt bort färgen i en och samma riktning. Tänk på att hålla rakbladet vinklat mot fönstret och att aldrig dra det baklänges, då riskerar du att det fastnar hårda partiklar mellan rakblad och glas som orsakar repor. Tips! Testa rakbladet i ett hörn för att säkerställa att glaset är av sådan kvalitet som tål denna typ av behandling. 

Färgstänk på aktiva glas

Aktiva glas är glas som har någon form av yta eller beläggning på sig. Det kan exempelvis vara sådana som kallas för självrengörande. Sådana är behandlade för att motverka imma eller glas som har reflekterande ytor på utsidan. På dessa typer av glas ska man inte använda rakblad, då de kan förstöra den aktiva ytan. För att få bort färg från fönstret finns det istället speciella färgborttagningsmedel man kan använda.

Börja med att försiktigt försöka peta bort så mycket av färgansamlingar som du kan utan att riskera att repa glaset. Pensla på färgborttagningsmedlet på de drabbade ytorna men glöm inte att skydda de målade delarna runt fönstret. Låt sedan lösningen verka enligt anvisningarna. Därefter är det bara att torka av lösningen med lacknafta eller T-röd på en trasa. Putsa av fönstret på vanligt vis. I de flesta fall tål aktiva glas de olika kemiska lösningarna, men det är alltid bra att kontrollera en extra gång för att vara på den säkra sidan. Better safe than sorry!

Vill du veta mer om hur man putsar fönster på rätt sätt? Läs vår Fönsterputsguide!

Skaffa fönsterputsabonnemang och få tid över till annat

Vårt allra bästa tips är såklart att skydda fönsterna under fasadmålningen, men vi vet också att det är lätt att vara efterklok. Och tycker du att det hela verkar alldeles för krångligt att få bort färg från fönstret är du självklart välkommen att höra av dig till oss så kan vi hjälpa till. Till exempel kan du beställa ditt prisförslag på fönsterputabonnemang här. Lycka till där ute!

sinners-cirkel