fbpx

Så håller du dina rutor rena längre!

 In Fönsterputsinfo, Guider

När man väl har fått sina fönster putsade vill man såklart gärna att de håller sig skinande rena ett bra tag framåt. Och det finns faktiskt en hel del saker du kan göra för att hämma nedsmutsningen. Så håller du dina rutor rena längre med sex enkla tips!

Undvik öppna fönster

Öppna fönster skyndar på nedsmutsningen på insidan av dina fönster. Pollen, damm och smuts blåser in med vinden och sätter sig framför allt i rutornas nederkant. Så om du vill hålla fönsterna rena längre kan det vara bra att tänka på att hålla fönsterna stängda och att vädra på annat vis i stället.

Levande ljus i fönsterna

Mycket levande ljus som står på fönsterblecket har en tendens att lämna en fet sotbeläggning på rutornas insida. Dessutom är det lätt att få svåra stearinstänkfläckar om man inte blåser ut ljusen försiktigt. Därför är det smart att undvika levande ljus i nära anslutning till fönstren och se till att blåsa ut dem försiktigt med en kupad hand bakom lågan.

Undvik kemikalier

Om du putsar fönsterna själv ska du undvika att använda rengöringsmedel med mycket kemikalier i. Dessa innehåller ofta olika oljor och skapar en fet hinna på rutan som suger åt sig smuts. Vårt bästa tips är att använda dig av fönsterputssåpa som du hittar i fackhandeln. Ett toppentips för den som vill hålla sina rutor rena längre.

Växtlighet

Växter med blommor och blad som nuddar rutorna kan lämna fettfläckar på både in- och utsida. Se därför till att dina krukväxter inte står för nära rutorna och att rabatter och buskar hålls trimmade runt fönsterna.

Använd markiserna

Om du har tillgång till markiser är dessa bra att ha nervevade så mycket som möjligt då de skyddar rutorna från nedsmutsning och göra att utsidan håller sig fin längre.

Nödputsa med microfiberduk

Kladdiga små barnhänder eller annat som lämnat enklare fläckar på dina nyputsade rutor fixar du enklast med en lätt fuktad microfiberduk.

Vill du ha mer tips om hur du får skinande rena fönster? Läs mer här:
Guide: hur putsar man fönster?
Myter om fönsterputsning