fbpx

Stearinstänk på rutorna?

 In Guider

Stearinstänk på rutorna tycks vara en företeelse som delar befolkningen i två. Man har antingen aldrig hört talas om det – eller så har man själv stearinstänk på rutorna hemma. Ni som tillhör den senare hälften, som ibland glömmer att kupa handen bakom ljusen när ni blåser ut dem, vet hur svårt det kan vara att få bort fläckarna. Och för er har vi satt ihop den här enkla guiden i tre steg!

1. Ta bort stearinklumparna

Detta kan göras antingen genom att pilla bort stänket med nageln, men det är ofta enklast att använda någon form av skrapa. En isskrapa från bilen fungerar ofta bra, eller allra bäst är en klickskrapa med rakblad. Om du använder en skrapa (och speciellt om du använder en med rakblad) är det superviktigt att du först kollar så att du inte har någon typ av känsligt glas, som till exempel självrengörande glas eller glas med solfilm, för då kan det bli repor. Putsa gärna av fönstret innan du går på med skrapan också, så säkerställer du att det inte finns annan smuts eller partiklar som kan orsaka repor när du går på med skrapan.

2. Ta bort fettbeläggningen

När du fått bort stearinklumparna kommer det finns kvar en hinna med fett på fönstret. Denna kommer inte försvinna hur mycket du än försöker och gnuggar när du putsar fönstren, så detta behöver du ta bort med ett lösningsmedel. Det finns flera olika lösningsmedel som fungerar och vi har gjort ett test med tre olika:

Bensin
Den lösning som fungerade allra bäst. Du doppar en trasa i bensin och sveper trasan över stearinbeläggningen. Stearinet lossar direkt när du sveper, du behöver knappt gnugga för att få bort beläggningen. Dock är detta den minst miljövänliga metoden av alla tre.

Spolarvätska
Doppa en trasa i spolarvätska och gnugga på stearinbeläggningen. Även här lossar stearinet ganska enkelt. Du får gnugga lite mer än med bensinen, men allt lossar utan några större problem.

Diskmedel
Placera en stor klick diskmedel på trasan och gnugga med diskmedlet på stearinbeläggningen. Tyvärr krävs det ganska mycket mer jobb för att få bort beläggningen med denna metod. Du får gnugga länge på en fläck innan den är helt upplöst. Eftersom du får lägga mycket fokus på varje ställe är det också lätt hänt att råka gnugga för lite på något ställe och att det således blir en hinna kvar på vissa ställen. Fördelen är att det är något alla har hemma och det är mer skonsamt för den som utför jobbet och för miljön.

3. Putsa fönstret

När du fått bort hinnan har du istället en hinna med lösningsmedel kvar på rutan. Den får du dock bort med helt vanlig fönsterputs. Blöt ner en påblötare med vatten och fönstersåpa. Gnugga påblötaren på rutan, skvissa av vattnet med en gummiskrapa och torka kanterna med en torr microduk. Är det svårt att få till putsen? Läs vår guide, ”Hur putsar man fönster?”

Skulle dina stearinstänkta rutor vara något du vill att ett proffs tar hand om så kommer vi självklart och hjälper till. Om du klickar här kan du enkelt få en prisuppskattning.

Skicka prisförfrågan på fönsterputs