fbpx

Glöm tidningspapper för fönsterputs. Proffsen guidar till rätt redskap!

 In Allmänna nyheter, Guider

Glöm tidningspapper för fönsterputs. Proffsen guidar till rätt redskap!

Har du också hört talas om det gamla husmorsknepet att använda tidningspapper för att putsa fönster? Glöm det! Vi guidar dig till rätt redskap för proffsigt rena fönster på en bråkdel av tiden.

Tidningspapper för fönsterputs är en myt som lever kvar

Många putsar sina fönster med tidningspapper utan att egentligen veta varför. Anledningen till att man förr putsade fönstren med tidningspapper är att det fanns ammoniak i trycksvärtan och ammoniak är en bra rengörare. Dock är ammoniak skadligt och tidningar trycks idag helt utan ammoniak, så att använda tidningspapper till fönsterputsen har inte längre någon rengörande funktion. ”Det där med tidningspapper kan man bara glömma, det var förr när de hade ammoniak i pappret”, säger Ivan Pleinadus, fönsterputsare från Uppsala i en artikel i GP.

Du kan trots allt få ett hyggligt resultat när du putsar med tidningspapper. Fördelen är att tidningspapper inte fäller så som annat papper eller trasor gör, vilket innebär att du slipper ”luddet” som blir på rutan då du putsar med vanligt papper eller med trasa. Nackdelen är att det är oerhört krävande, både tids- och energimässigt jämfört mot att använda de redskap de professionella fönsterputsarna använder.

Så vad ska du använda för redskap?

Istället för att lägga energi på att använda spray och gnugga rent, förordar proffsen att använda en påblötare med vatten och fönstersåpa, en gummiskrapa och torkdukar. Har du dessutom ett hantverkarbälte och en större hink för vattnet, flyter arbetet på och du kan göra jobbet utan störningsmoment.

1. Påblötare

Använd en tvättpäls och en tvättpälshållare för att blötlägga och göra rent. På Putsa använder man tvättpäls och hållare från Unger, men det spelar inte någon större roll vilket märke man använder.

2. Vatten med fönstersåpa

Använd rikligt med vatten när du putsar. Då du blöter ned ordentligt blir smutsen enklare att gnugga bort och det är mindre risk att du får ränder på fönstren. Det bästa alternativet när du väljer medel att putsa med är fönstersåpa. Får du inte tag på fönstersåpa fungerar diskmedel också. Den vanliga fönsterputsen du köper i butik och sprayar på fönstren är inget bra alternativ. ”Resultatet blir inte bra och återsmutsningen går fortare”, säger Mikael Olsson i en artikel som finns att läsa i GP (läs artikeln här). Putsa och de flesta andra professionella fönsterputsarna använder fönstersåpa. Fönstersåpa är ganska likt diskmedel. Skillnaden är att fönstersåpan inte innehåller olja som diskmedlet gör. Oljan lämnar en hinna på fönstret och gör att det snabbare suger åt sig smuts igen. Dock kan fönstersåpa vara svårt att få tag på utanför fackhandeln och då duger diskmedel gott som ett andrahandsval.

Tänk även på att inte använda för mycket fönstersåpa, det behövs inte mycket för att få rent. Tar du för mycket såpa blir fönstren istället flammiga, och dessutom blir de smutsiga snabbare igen då de får en hinna som smutsen enklare kan fästa på.

Lagom dosering är att använda ungefär 30 ml fönstersåpa till 8 l vatten.

3. Gummiskrapa

Detta är det viktigaste redskapet för att bra resultat. Du använder gummiskrapan för att dra av vattnet och är det dålig kvalitét på skrapan kan du få ränder kvar. På Putsa använder man samma gummi i ungefär en eller två dagar. Man putsar med andra ord en hel del hus med ett och samma gummi. Efter en eller två dagar börjar gummit bli slitet och kan då lämna ränder efter sig, så då är det dags att byta. Mikael Olsson, som driver Putsa, säger att hemmaputsaren kan ha samma gummi i upp till ett år. Man putsar inte lika många fönster, så gummit håller längre. Oavsett hur mycket du använt gummit bör det dock bytas ut varje år, då ett använt gummi hårdnar efter ett tag. Känner du dig osäker på om ditt gummi fortfarande håller bra kvalitét kan du byta gummit inför varje putsning.

4. Torkdukar

Ha gärna två torkdukar. En som du använder för att torka upp allt som är ordentligt blött (framförallt på fönsterbleck), och en du använder för att torka kanterna i fönstret, där skrapan inte kommit åt. Torka aldrig med trasan mitt på fönstret, då blir det fläckigt. På Putsa använder man urtvättade och luddfria bomullstrasor eller mikrodukar av frottékvalitet och det senare alternativet är nog det enklare att få tag på för hemmaputsaren.

5. Hink och hantverkarbälte

Dessa redskap används enbart för att förbättra logistiken då du putsar. Ha gärna en stor hink så att du kan doppa hela påblötaren.

Läs även vår GUIDE för att lära dig nästa steg – hur putsar man fönster?