fbpx

Vad är ultrarent?

 In Allmänna nyheter, Guider, Okategoriserade

Vad är ultrarent?

Finns det något att göra när man inte når fönsterna man skall putsa och inte kan, eller vågar, använda stege? Det känns lite som ett hopplöst fall va? Men säg inte det! Vi på Putsa använder oss av den supersmarta lösningen ultrarent vatten. I vår artikel får du lära dig precis allt du behöver veta om denna uppfinning som gör vårt jobb tryggare och mer effektivt.

Vad är ultrarent vatten?

Ultrarent är vatten som är avjoniserat.  

Inom fönsterputs kopplar man det ultrarena vattnet till ett långt utskjutbart stativ. Detta stativ gör att man med ultrarent vatten kan komma åt att putsa fönster som är upp till 20 meter ovanför marken, utan att ta några som helst säkerhetsrisker. Längst upp på toppen av stativet kopplar man på en borste. Inuti stativet finns en slang och ut genom borsten kommer alltså det ultrarena vattnet och blöter ned rutan. Beroende på hur stor borste och vilken typ av borste man använder så fördelas vattnet olika på rutan.

Själva putsningen går till så att man vrider på vattnet och skrubbar bort smutsen med borsten och vattnet. När smutsen är borta sköljs rutan noggrant av och vattnet gör att den bortborstade smutsen rinner av rutan.

Direkt efter att putsen är utförd kan det se ut som att man lämnat ett ofärdigt jobb. Eftersom vattnet inte dras av med en skrapa som det görs vid en vanlig putsning, men efter ett tag torkar vattnet och fönstren är rena! Vid en vanlig fönsterputsning hade det inte varit möjligt att lämna kvar vattnet på rutan eftersom den då hade kunnat få kalkavlagringar och helt enkelt inte bli ren. Det ultrarena vattnet eliminerar risken för kalkavlagringar och därför krävs ingen torkning av vattnet efter puts med ultrarent vatten utan slutresultatet blir rent utan avtorkning.

 

Varför putsar man med ultrarent på putsa?

Generellt sett kan man säga att om fönstren inte går att komma åt eller är farliga att putsa med stege, så putsar vi istället med ultrarent vatten. I vissa fall kan andra alternativ, som att putsa med lift vara aktuellt. Är glasytorna relativt stora och överkanten minst 7 meter från marken är ultrarent i stort sett alltid valet. Några andra tillfällen då vi putsar med ultrarent vatten är:

  • Vissa företag har policys som gör att vi, även om det skulle vara möjligt, inte får lov att putsa fönstren med stege på grund av deras säkerhetspolicy. Då kan vi istället erbjuda puts med ultrarent vatten!
  • Fönster som är komplicerade eller farliga att putsa från stege putsar vi istället med ultrarent vatten.
  • Ytterligare en säkerhetsaspekt är när vi putsar fönstren på byggnader som vetter mot en trafikerad väg. Då har vi ingen möjlighet att ställa upp stegen på ett säkert sätt och kan istället putsa med ultrarent vatten.

Fördelarna för kunden och putsaren

För putsare
Säkerhet! Man undviker helt att behöva göra steguppställningar som känns obehagliga, eller att behöva utsätta sig för fara på arbetet, men kan ändå erbjuda samma arbete utfört hos kunderna. Säkert och smart helt enkelt!

För kunden
Att få ett kostnadseffektiv pris på putsning som inte kan utföras med stege. Alternativet hade oftast varit putsning med lift men då ska en lifthyra som inte alltid är så billig. Den betalas av kunden, vilket helt enkelt oftast inte är ekonomiskt hållbart. Dessutom kan man på ett enkelt sätt få tvättat detaljer som bleck och karmar runt fönstren.

Finns det några nackdelar?

Dessvärre blir resultatet inte exakt detsamma vid puts med ultrarent vatten som vid traditionell putsning. Vid de flesta typer av rutor är dock resultatet slående nära kvalitetsmässigt, och med tanke på de vinster som metoden innebär är ultrarent ett självklart alternativ hos oss. Det finns dock undantagsfall, till exempel om rutorna är gamla, spröjsade och kittade, då kan det vara bättre att välja en annan metod, då det är svårt att kontrollera att ingen inkilad smuts glider ut på rutorna vid sköljning.

 Vill du veta mer om hur man putsar fönster på rätt sätt? Läs vår Fönsterputsguide!

På Putsa har vi abonnemang på fönsterputsning vilket gör att du aldrig behöver fundera på hur du skall rengöra dina fönster. Beställ ditt prisförslag här!

Prenumerera på rena rutor!

Med Putsa kan du ha en prenumeration på fönsterputsning och kunna njuta av utsikten året runt!