fbpx

De vanligaste felen vid fönsterputsning

 In Fönsterputsinfo, Guider

Känner du att du aldrig riktigt får till det här med fönsterputsningen? Förstörs bilden av en fläckfri utsikt av ränder och flammor? Då är du inte ensam. Gamla myter, utdaterade metoder och inte alltid så effektiva husmorstips är några källor till att många putsar fönster på fel sätt. I den här artikeln tar vi upp de vanligaste felen folk gör när de putsar sina fönster, och vad som faktiskt fungerar istället.

1. Man använder fel medel

Att använda rätt medel för att lösa smutsen på sina rutor är A och O för att få rena fönster. Vi klandrar inte den som putsar med klassisk fönsterputs som sprayas på fönstren – namnet antyder onekligen att det är ett bra val för att putsa fönster. Problemet med spray-fönsterputs är dock att det inte ger ett långvarigt resultat utan faktiskt skyndar på återsmutsningen. Det är inte heller orimligt att tänka att starka medel som exempelvis ammoniak och T-Röd ska göra jobbet snabbt och enkelt, men det stjälper oftast mer än det hjälper. Då ammoniak är frätande skadas lätt saker och ting runt fönstren, exempelvis karmar och växter, och det är dessutom hälsofarligt om det hanteras på fel sätt. Den främsta nackdelen med T-Röd är att det innehåller fett vilket kommer att lämna en hinna på dina fönster.

Vad ska man använda då? Det absolut bästa medlet är fönstersåpa, vilket är det medel proffsen använder. Om man inte får tag på fönstersåpa fungerar även diskmedel, men på grund av att diskmedel innehåller olja är det svårt att undvika att det bildas en hinna som smuts gärna fäster sig vid, så om du ska använda diskmedel rekommenderar vi att du letar efter en variant med låg oljehalt. Tror du dig ändå ha ett ess till husmorstips i rockärmen? Se om det verkligen fungerar här.

2. Man använder fel redskap

Vilka redskap man använder är minst lika viktigt som valet av medel. Den billigare skrapan kanske lockar, för hur stor skillnad kan det egentligen göra? Väldigt stor! Gummiskrapan är ditt absolut viktigaste verktyg när det är dags att putsa fönster. Att använda en dålig skrapa är en av de vanligaste orsakerna till att det blir ränder kvar på rutan när du skrapat bort vattnet. Tänk även på att gummi är en färskvara, både i avseende att det slits vid användning och att det hårdnar efter ett tag. Se åtminstone till att byta ut ditt gummi en gång om året!

Någonting annat du bör vara varsam med är vad du använder för att torka dina fönster. Vi har tidigare skrivit om det mytomspunna tidningspappret som sägs vara ett mirakelmaterial för fönsterputsning, men detta är bara en myt. Tidningspapper är inte bara ineffektivt att använda sig av, utan kan faktiskt även skada dina rutor. Använd istället en vanlig torktrasa för att torka av fönstrets kanter och om fönsterblecket blivit väldigt blött. Torka aldrig mitt på fönstret, då blir rutorna fläckiga direkt.

Vi har dedikerat en hel artikel till vilka de bästa redskapen är för att putsa fönster. Läs den här!

3. Man putsar bara utsidan

Gör du allting rätt? Ser fönstren ändå smutsiga, randiga eller fläckiga ut? Har du haft en grym teknik som av någon anledning inte ger resultat längre? Då är det förmodligen dags att putsa alla fönstrets sidor, inte bara utsidan. Faktum är att även insidan av dina fönster blir smutsiga. Om du putsat utsidan ordentligt och du fortfarande upplever fönstret som smutsigt, ge insidan lite kärlek så har du snart en fläckfri utsikt igen.

Nu är du redo att ta ditt fönsterputsande till nästa nivå. Om du trots allt känner att fönsterputsning inte riktigt är din grej kan du lämna det till oss på Putsa. Vi erbjuder fönsterputsning på abonnemang, beställ ditt prisförslag här!

sinners-cirkel