fbpx

Guide: Putsa fönster med spröjs

 In Allmänna nyheter, Guider, Okategoriserade

Guide: Putsa efter din fönstertyp

Att putsa fönster kan låta enklare än vad det faktiskt är. Det handlar inte bara om redskap, tid och övning – utan också om vilken teknik som krävs för olika typer av fönster. Hur putsar man egentligen ett fönster med spröjs? Eller fönster som öppnas utåt? Är det någon skillnad på gammalt och nytt glas? Detta och mycket mer i vår guide i hur man putsar efter fönstertyp.

Putsa fönster med spröjs

Hur man putsar fönster med spröjs beror på om det är fasta eller avtagbara spröjs.
Avtagbara spröjs: Ta försiktigt av spröjsen och ställ dom åt sidan, putsa sedan rent rutan. Torka därefter av kanterna på rutan noggrant, och även fästena där spröjsen suttit.
Fasta spröjs: Blöt varje sektion för sig, putsa rent och torka alla kanter noggrant både innan och efter du drar av vatten med skrapan, för att sedan avslutningsvis göra rent hela spröjsen.

Putsa fönster som öppnas utåt

När ett fönster öppnas utåt finns det olika tillvägagångssätt beroende på hur fönstret öppnas. Är det ett nytt fönster som kan svänga runt brukar det gå fint att putsa fönstret inifrån. Det kan också vara två stycken, och där brukar man kunna nå genom att sträcka ut armen genom ett av dom.

Skulle vara så att det är fasta fönster, eller tre eller fler i rad, krävs det en stege i passande längd, alternativt Ultrarent (som man kan nå upp till 25 meter med).
Om fönstret öppnas inåt så öppnar man det och tar det på plats, för att sedan torka kanterna noggrant för att undvika rinn vid vändning av fönstret.

Putsa emellan fönster (fyra sidor)

Det första du bör göra när du putsar emellan fönsterglas är att ta isär fönstren. Detta görs antingen genom att skruva isär, eller kroka ur varandra. Därefter putsas var sida för sig för att sedan torka alla kanter och karmar noggrant. Slutligen sätter du ihop fönstren igen och stänger dom.
Det är vanligt att det blir lite imma efter putsning av 4-sidiga fönster, speciellt om de är gamla. Imman försvinner av sig själv efter några timmar, så det är inget att oroa sig för.

Det finns även 4-sidiga fönster som kan snurras runt innan man tar isär rutorna, har du ett sådant är det väldigt viktigt att torka kanterna ordentligt innan du snurrar tillbaka rutan, annars finns det risk för rinn över hela rutan.

Är det skillnad på gamla och nya glas?

Ja, det är stor skillnad i dom flesta fall! Gammalt glas är enkelt att putsa och tål ofta mycket. Undantag är gamla, handgjorda glas. Då är ytan ojämn och de är känsligare än andra fönster. Gamla fönster är också skörare när det kommer mer vikt mot rutan än nya glas.

De nya glasen har många olika varianter en del är lättputsade, medan vissa har en ytbehandling som gör att rutan blir trögare att putsa. Ytbehandlade rutor kräver att man har mycket mer vatten i blötaren när man putsar. Det är bra att kolla upp om man har ytbehandlade rutor, oavsett om man putsar själv eller med genom en professionell putsare, då ytbehandlade rutor kräver extra varsam hantering.
Nya fönster är oftast väldigt enkla och smidiga att putsa då de går att vända runt lätt och man slipper därmed använda stege.

 Vill du veta mer om hur man putsar fönster på rätt sätt? Läs vår Fönsterputsguide!

På Putsa har vi abonnemang på fönsterputsning vilket gör att du aldrig behöver fundera på hur du skall rengöra dina fönster. Beställ ditt prisförslag här!

Lär om husmorstips och DIY-recept på fönsterputs här!

0